A sheahab vagy sheavajhab egy olyan könnyen elkészíthető és könnyen használható krém ami nem hiányozhat egy őszi-téli napon sem a napi testápolási rutinomból. A legjobb megoldás a száraz, extra száraz bőrre. Bárhova lehet használni, testre, kézre, arcra, hajra mint pakolás. Nem szükséges mindennap használni, hiszen a gazdag vajaknak köszönhetően extra ápolást nyújt, így ha valaki túl olajosnak, zsírosnak tartaná ezt a krémet, az nyugodtan használhatja heti egyszer pakolásként.
A sheahab alapja, mint azt a nevéből is kitalálhatjuk a sheavaj. A sheavajnak millió pozitív bőrápoló hatása van. Nagyon gazdagon hidratál, bőrápoló, ránctalanító. A modern kozmetikumipar egyik gyakran használt összetevője, de szerencsére hazánkban is könnyen beszerezhető finomított és finomítatlan formában is.
Rövid összefoglaló a sheavaj történetéről:
Előállításáról:
Mitől jobb a sheahab mint a sima sheavaj?
Az első és legfontosabb szempont a könnyebb használata. Azzal, hogy a sheavajat felolvasztjuk majd habbá verjük elérjük, hogy a vaj sokkal könnyebb, légiesebb lesz, ezáltal a bőrbe való beszívódása is lényegesen felgyorsul. A sheavaj önmagában túl gazdag és túl kemény ahhoz, hogy hasonló könnyedséggel használjuk. Szóval aki nem szeretne órákat ülni és várni míg beszárad a testén a krém, akkor annak inkább a hab változatot ajánlom. 🙂
Egy alapreceptet mutatok be, ez – mint a legtöbb alaprecept- nagyon sok módon variálható. Az illatoknak és az extra vitaminok hozzáadásának is számtalan változata van. Az én kedvenceim a csokis, levendulás és a francia vaníliás. A csoki és vanília illat ebben az esetben illatolaj, de aki nem tud biztos forrásból jó minőségű bőrbarát illatolajhoz jutni, annak inkább ajánlom a 100% tisztaságú illóolajok használatát. Tetszés szerint lehet adagolni az illóolajat, ez függ az elkészített krém mennyiségétől is.
A végtelenül egyszerű alaprecept: 🙂
-60% bio, finomítatlan sheavaj
-40% finomított kókuszolaj
-tetszés szerint illóolaj vagy illatolaj
-E-vitamin (1-3 csepp)
Az elkészítéshez szükséges 1 db 100 ml-s tégely, 1 db mikrózható edény, 1 db habverő/konyhai robotgép
Az elkészítés menete: A sheavajat és a kókuszvajat kimérjük egy edénybe, majd berakjuk a mikróba felolvadni. Figyelni kell, hiszen a kókuszolaj hamarabb fel fog olvadni, időnként a mikróból ki kell venni és megkavarni. Amikor az olajok puhák ( nem teljesen olvadtak!) a habverővel pár perc alatt habbá verjük. Közben az illatot és a a vitaminokat is akkor adom hozzá, amikor már szilárdabb a krém. Figyeljünk az eszközök és az alapanyagok tisztaságára!
Az elkészített krémet nem szükséges hűtőbe tenni, de azért figyeljünk hogy ne tartsuk közvetlenül a radiátor mellett. Vajakról révén szó könnyen visszaolvad az eredeti formájára. 🙂
Az alábbi videóban Ariane Arsenault mutatja be az ő sheahab receptjét. A kanadai hölgy mangóvajat és kakaóvajat is használ a krémhez. Minél több vajat használunk annál gazdagabb krémet kapunk, megéri a kísérletezést! 🙂
Kommentek